عوارض خروج از کشور چیست؟
هر فردی که بخواهد از مرز زمینی، هوایی، دریایی کشور خارج شود باید مبلغی تحت عنوان عوارض خروج از کشور پرداخت کند، چون این مساله از ضروریات سفرهای خارجی است. خوب است بدانید که هزینهی عوارض خروج از کشور هیچ ربطی به نوع سفر( دریایی، زمینی، هوایی) ندارد و مسافران سفرهای هوایی و زمینی فقط در صورت داشتن فیش پرداخت عوارض خروج، امکان عبور از مرزهای رسمی کشور را دارند.
البته میزان هزینهی عوارض با توجه به تعداد دفعات خروج شخص از کشور متفاوت است. در حال حاضر عوارض خروج از کشور یکی از مسایلی است که ذهن بیشتر هموطنان برای سفرهای خارجی به خود معطوف کردهاست. این عوارض که بطور مرتب در طی سال های اخیر افزایش یافته، تقریباً شامل همهی افراد، از خردسال تا بزرگسال، میشود.
تمام مسافرینی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند، موظفند قبل از رفتن به فرودگاه یا مرزهای زمینی، از طریق شعب بانک ملی در سرتاسر کشور یا درگاه الکترونیکی این بانک عوارض خروج سفر خود را پرداختکنند. پرداخت این عوارض منجر میشود تا به سهولت فرآیند پذیرش مسافر در گیت گذرنامه به سهولت انجام شود.
بر اساس قانون اساسی و مطابق با عرف هر سالهی، ریاست محترم جمهوری، لایحه ی بودجه سالانه کل کشور در سال را که ریز جزئیات درآمدها و هزینههای سال آینده ی دولت در آن قید شده است، بمنظور تحقیق و تصویب به مجلس شورای اسلامی تقدیم می کند. یکی از پراهمیتترین بخشهای این لایحه به بخشهای مختلف صنعت گردشگری ایران، عوارض خروج از کشور مربوط میشود.
طبق لایحه بودجه ۱۳۹۹، عوارض خروج از کشور برای سفر اول هر مسافر ایرانی به خارج از کشور ۲۶۴ هزار تومان در نظر گرفته شده است و برای سفر دوم این هزینه ۵۰% درصد اضافه میشود و در واقع به مبلغ ۳۹۶ هزارتومان میرسد. همچنین هزینه عوارض خروج از کشور برای سفرهای سوم و بیشتر از آن نسبت به سفر اول ۱۰۰% درصد افزایش مییابد و به مبلغ ۵۲۸ هزارتومان میرسد.
براساس این لایحه ، عوارض خروج از کشور در سال ۹۹ در اولین سفر برای هر مسافر ایرانی به خارج از کشور، مبلغ ۲۶۴ هزار تومان تعیین شده است، این مبلغ در سفر دوم ۵۰% درصد افزایش یافته و در واقع ۳۹۶ هزارتومان مششود. علاوه بر این هزینهی عوارض خروج از کشور در سفر سوم و بیشتر از آن، نسبت به اولین سفر، ۱۰۰% درصد افزوده شده و به مبلغ ۵۲۸ هزارتومان ختم میشود.
همینطور در سال ۹۹ عوارض خروج از کشور برای زایرین سفر حج، نیز متفاوت است. در سفر اول حج تمتع و عمره مبلغ ۱۳۲ هزار تومان، در سفر دوم ۱۹۸ هزار تومان و در سفر سوم و از آن به بعد موظف به پرداخت ۲۶۴ هزار تومان عوارض خواهند بود.
علاوه بر آن، برای زائران عتبات عالیات نیز عوارض خروج از کشور از راه هوایی فرق دارد. آنها موظفند در سفر اول خود مبلغ ۴۵ هزار تومان، در سفر دوم ۶۷,۵۰۰ تومان و در سفر سوم به بعد مبلغ ۹۰ هزار تومان هزینه کنند. این مبلغ برای سفرهای زمینی نیز ۱۵ هزار تومان برای سفر اول، ۲۲,۵۰۰ تومان در سفر دوم و ۳۰ هزار تومان در سفر سوم به بعد تعیین گردیدهاست.
با این وجود عوارض خروج از کشور نسبت به بودجه در سالهای ۹۷ و ۹۸ ۲۰ درصد افزایش داشتهاست.
البته این قانون برای زایرین اربعین لحاظ نمیشود. زائرین اربعین نیز مطابق با تبصره ی۱۱ لایحه ی بودجه ۹۹ کشور، از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف خواهند بود. یعنی زائرینی که از چهاردهم شهریورماه ۱۳۹۹ لغایت دوم آبانماه ۱۳۹۹ از مرزهای زمینی به سمت کشور عراق سفر میکنند، شامل پرداخت عوارض خروج از کشور نمیشوند.
پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق درگاه الکترونیک
قبل از روی کار آمدن دولت الکترونیک، مسافران برای پرداخت عوارض مجبور بودند بطور فیزیکی و تحمل صفوف طولانی در مرزها یا فرودگاهها، انجام دهند. ولی امروزه این مراحل با الکترونیکی شدن پرداخت، سریعتر و به مراتب آسانتر شده است.
برای این منظور فقط لازم است مسافران به درگاه اینترنتی بانک ملی مراجعه کنند و عوارض خروج از کشور را بهصورت الکترونیکی پرداخت کنند. روش کار بدین شرح است که پس از مراجعه به درگاه اینترنتی بانک ملی، گزینهی خدمات بانکی و الکترونیک را کلیک کنید. حال به صفحهی دیگری هدایت خواهیدشد که فهرستی از خدمات الکترونیکی همچون خریدشارژ، اپلیکیشن همراه بانک، گرفتن شماره شبا و البته عوارض خروج از کشور را مشاهده میکنید. حال با انتخاب این گزینه فرایند پرداخت عوارض را تکمیل کنید.
افراد معاف از پرداخت عوارض
- دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور که دارای مجوز تحصیلات مرتبط هستند.
- بیمارانی که بمنظور درمان با مجوز شورای پزشکی به خارج از کشور فرستاده میشوند.
- افرادایرانی مقیم خارج که گذرنامهی شغلی از وزارت کار دارند.
- اشخاصی که گذرنامهی سیاسی و خدمت کشوری دارند.
- جانبازان جنگ تحمیلی که برای معالجه به خارج از کشور اعزام میشوند.
- خدمهی وسایل نقلیهی عمومی در سفرهای زمینی، دریایی و هوایی که در حال انجام مأموریت یا انجام وظایف شغلی در خارج از مرزهای رسمی کشور، هستند.
- زایرین اربعین که بهصورت زمینی به کشور عراق سفر میکنند.
برگشت وجه عوارض خروج از کشور
اگر به هر علتی سفر شما کنسل شده است، اما شما قبلا برای دریافت فیش پرداختی عوارض خروج از کشور اقدام کردهاید، جای دلواپسی برای استرداد این مبلغ وجود ندارد. میتوانید با مراجعه به سامانهی مالیات بر ارزش افزوده، درخواست استرداد وجه عوارض پرداخت شده را ثبت کنید.
پس از ثبت درخواست و بررسی صحت فیش پرداختی بصورت آنلاین و تایید عدم استفادهی فیش از سوی پلیس اطلاعات وامنیت عمومی ناجا، بازپرداخت وجه در اسرعوقت انجام میگیرد و دیگر نیازی به مراجعهی حضوری به بانک یا ادارهی امورمالیاتی کشور نیست.
بیشتر بخوانید: پرواز چارتر چیست؟