بدون تردید زمان خرید بلیط هواپیما با اختلاف قیمت قابل توجهی در لیست پروازها مواجه شدهاید. اما آیا میدانید علت اصلی این تفاوت قیمت، آن هم برای یک مقصد ثابت و در یک تاریخ یکسان چیست؟ شاید اصطلاح “کلاس پرواز” را شنیدهاید. یکی از مهمترین دلایل اختلاف قیمت بلیط هواپیما، تفاوت در کلاس پروازی است. کلاسهای پرواز مختلف، امکانات متفاوتی را برای مسافران در حین سفرشان فراهم میآورند. علاوه بر این، کلاس پروازی ایرلاینهای مختلف نیز با هم تفاوت دارد.
در حال حاضر ۴ کلاس پرواز اصلی در پروازهای بینالمللی وجود دارد. این کلاسها عبارتند از:
- فرست کلاس
- بیزنس کلاس
- پرمیوم اکونومی
- اکونومی
که در این مبحث، مورد بیزینس کلاس و اکونومی را شرح خواهیم داد.
ویژگی پروازهای اکونومی کلاس
قبل از هر توضیحی بهتر است به این سوال پاسخ دهیم که اصلا پروازهایی با سطوح مختلف چرا به وجود آمدند؟ کلاس های پروازی متفاوت، زمانی روی کار آمدند که ایرلاین های گوناگون و بزرگ به این فکر افتادند تا سفر با هواپیما را برای اقشار مختلف مردم امکان پذیر سازند. ازاینرو آنها تصمیم گرفتند تا سطوح مختلفی از ارائه ی خدمات در پروازهایشان به وجود بیاورند و به این صورت، هم گزینه های متنوعی برای مسافران بمنظور دریافت خدماتشان به وجود آوردند و هم بودجههای مختلف برای سفر را پوشش دادند، از جمله همین کلاس های پروازی که امروزه بسیار پرطرفدار هستند.
یکی از مسایلی که هنگام خرید بلیط هوایپما باید در نظر گرفت این است که با بودجه ای که در اختیار دارید، چه پروازی برای شما مناسب است؟ طبق آمار ۷۰درصد کسانی که با هوایپما به سفر میروند، بلیط اکونومی میخرند، زیرا نرخ این نوع بلیط در مقایسه با بلیطهای درجه یک و درجه تجاری پایینتر است و درنتیجه برای کسانی که مرتب با هواپیما سفر میروند مناسبتر است. اگر شما خواهان سفرهای اقتصادی و مقرون به صرفه هستید، بهترین گزینه ای که پیش روی شماست، خرید بلیط هواپیما با پرواز اقتصادی و یا همان پرواز اکونومی کلاس (Economy Class) است. این کلاس پروازی در همه ی مسیرها برگزار میشود و نسبت به دیگر کلاس های پروازی، پایینترین نرخ را دارد. از ویژگی پروازهای اکونومی این است که باید حداقل یک ساعت قبل از پرواز در فرودگاه حاضر باشید و بعد از مراجعه به کانتر ایرلاین مورد نظر، شماره صندلیتان که انتخابی نیست را از متصدی کانتر بگیرید. ویژگی دیگر اینکه صندلی مسافران کنار هم در یک ردیف قرار گرفته است و نسبت به نوع هواپیما، آرایش صندلی ها در ردیف های دو سه دو، دو چهار دو یا سه به سه در کنار هم هستند. صندلیهای اکونومی معمولا جای پای کمی دارند و فاصلهی شما با صندلی جلویی حدودا ۷۰ سانت است اما این قابلیت را دارند که چند درجه به عقب خم شوند. در این کلاس اگر پرواز طولانی بود، پتو و بالشت با روکش یک بار مصرف نیز در اختیار مسافران قرار داده میشود.
خدمات پذیرایی در طول پرواز اکونومی، کمتر از کلاسهای پروازی دیگر است. همینطور وعدههای غذایی اصلی مانند صبحانه، ناهار و یا شام بسته به طول مدت پرواز سرو میشوند. البته برخی از شرکتهای هواپیمایی این امکان را برای مسافران خود قایل شدهاند که مسافران از بین ۲ وعدهی غذایی، غذای مورد نظرشان را انتخاب کنند. هرچند بعضی از ایرلاینها، میان وعده هم برای مسافران خود در نظر میگیرند. مواد غذایی که در اختیار مسافران قرار میگیرد تازه هستند و کاملا توسط کترینگ و خدمات هر ایرلاین تهیه شده و به وسیلهی خدمات پرواز در اختیار مسافران قرار میگیرد.
ویژگی پروازهای بیزینس کلاس
پروازهای کلاس تجاری یا بیزینس کلاس (Business Class) یکی دیگر از کلاس پرواز های محبوب مسافران هواپیما است. بیزینس کلاس، خدمات کمتری نسبت به پروازهای فرست کلاس و امکاناتی بیش از پروازهای اکونومی کلاس دارد. این کلاس پروازی برای پروازهای طولانی مدت و بین قاره ای مناسب اند و قیمت این بلیط از پروازهای اکونومی بیشتر است. همینطور امکانات و خدمات رفاهی بسیار بیشتری برای مسافران وجود دارد. در این پرواز، صندلی ها راحت هستند و مسافران جای پای بیشتری دارند. در واقع بهتر است بگوییم که صندلی های این پرواز بیشتر شبیه مبلمان راحتی و هستند تا صندلی های معمولی هواپیما! همچنین این صندلی ها اتوماتیک، جادار و راحت تر هستند و امکان خم شدن تا زاویه ۱۶۰ تا ۱۸۰ درجه را دارند.
همچنین تعدادی از صندلیهای بیزینس کلاس به شکل کابیندار هستند و مسافران حریم خصوصی بیشتری دارند. این صندلیها اغلب در هواپیماهای پهنپیکر به شکل دو صندلی در وسط و یک صندلی در هر دو طرف، تعبیه می شوند. صندلیهای هر یک از مسافران به مانیتورهای لمسی مجهز شده و آنها اجازه ی دسترسی به مجموعه ی کاملی از فیلم ها، اخبار، سرگرمیها و موسیقی های روز دنیا را دارند. در هر دو طرف صندلیها یک پنل اختصاصی قرار دارد که امکان شارژ انواع وسایل الکترونیکی مانند تلفن همراه و یا لپ تاب برای مسافران را آسان میکند و انواع مجلات و روزنامه های جدید نیز برای مسافران در دسترس است. غذاهای این کلاس پروازی بسیار خوب و با کیفیتتر است و غلاوه بر آن انواع نوشیدنی سرد و گرم نیز سرو میشود. در اکثر موارد مسافران بیزینس کلاس میتوانند از میان چند نوع غذا، یکی را انتخاب کنند. کابین بیزینس کلاس معمولا از فرست کلاس و اکونومی کلاس جدا است و در وسط هواپیما بعد از کابین فرست کلاس قرار میگیرد.
ناگفته نماند بعضی از ایرلاینها برای مسافران پروازهای بیزینس کلاس، سالن انتظار مخصوص در فرودگاه و یا حتی حمل و نقل مجزا از ترمینال تا هواپیما در نظر میگیرند.
امروزه شرکت های هواپیمایی بین المللی نظیر امارات، ماهانایر، ترکیش ایرلاین، قطر ایرویز، لوفت هانزا، کی.ال.ام، آلیتالیا، کاتای پسفیک، عمانایر و بسیاری از شرکت های هواپیمایی دیگر، پروازهای اکونومی کلاس و بیزینس کلاس بسیار خوبی را در مسیرهای مختلف ارائه میکنند.
و در آخر اگر قصد سفر هوایی دارید و میخواهید بلیط پرواز را خودتان بخرید، حواستان به کلاس پروازی باشد. گاهی اوقات تفاوت قیمت بلیط فرستکلاس و اکونومی برابر با بودجهی یک سفر کامل است. از سوی دیگر خیال نکنید که حتما باید پروازتان فرست کلاس یا بیزینس کلاس باشد تا خوش بگذرد. پرواز اکونومی یک ایرلاین خوشنام هم میتواند سفرشما را دلپذیر و بهیادماندنی کند. پس برای اینکه بتوانید انتخاب آگاهانهتری داشتهباشد، پیش از پرواز دربارهی ایرلاینها اطلاعات کسب کنید.